INNAN WOKEN TAS I BRUK.

pinit

Wokpannor i kolstål

Kolstål är ett stål vars huvudsakliga beståndsdel i legeringen förutom järn är kol.

Skötselråd för wokpannor i kolstål:

Våra kolstål wokpannor är försedda med en initial ytbehandling för att förhindra pannan att rosta under transporten. Rengör därför innan användning och torka pannan noggrant för att förhindra att den rostar. När pannan används kommer den successivt att få en mörk prägel, med följsam teflonliknande yta, likt en välskött gjutjärnsstekpanna. Pannan blir både mörkare och mer följsam ju mer den används.

Innan woken tas i bruk:

  1. Fyll woken till två tredjedelar med vatten och koka upp, låt därefter koka i 5-7 minuter. Detta gör att den skyddande ytbehandlingen mjuknar.
  2. Töm därefter ur vattnet ur pannan och skrubba pannan på både in och utsida.
  3. Använd varmt vatten med diskmedel och en metallsvamp vid rengörningen. Var försiktig så att du inte bränner dig i och med att pannan är varm.
  4. Tvätta och skölj pannan noggrant och ytbehandla insidan av pannan enligt nedan instruktion.

Häll två teskedar matolja i woken. (använd vegetabilisk, raps, soja eller jordnöts olja, använd inte olivolja eller smör i woken.) Ta en pappershandduk och arbeta in oljan på pannans insida. Det bildas då en tunn hinna av oljan på insidan av pannan.

Sätt därefter woken på spishällen, på mellanvärme och värm sakta upp. Fortsätt att arbeta in oljan i pannan med en pappershandduk. Luta woken så att även sidorna värms upp och arbeta in oljan även där. Men var försiktig så att inte trähandtagen bränns vid.

Det kommer att ryka om woken under den tid det tar att arbeta in oljan (15-30 sekunder). Både wok och pappershandduk kommer att mörkna när du gnider in oljan. Igen, var försiktig så att du inte bränner dig i och med att både panna och pappershandduk blir varma. Torka bort all överflödig olja medan pannan fortfarande är varm. Låt pannan svalna och utför samma process 3-4 gånger. Därefter är pannan färdig att använda.

Fortsätt att behandla ytan i woken enligt ovan instruktion efter varje användning och den kommer att få en jämn mörk patina.

Efter varje gång woken används:

Skölj ur pannan med varmt vatten medan den fortfarande är varm. Om det efter sköljningen är matrester kvar i pannan, rengör då med svamp eller diskborste, men rengör varsamt och skrubba inte med något som repar pannan.

Om nödvändigt använd en lite diskmedel, men bara om nödvändigt eftersom diskmedlet försämrar den ytbehandling som du åstadkommit med hjälp av den varma oljan som gnidits in i pannan. Skölj därefter och torka av pannan.

Sätt woken på en medelvarm spishäll och låt den sluttorka.

Låt pannan därefter kallna och gnid slutligen in den med ett tunt lager av matolja igen innan du sätter undan den På så sätt bevarar du ytbehandlingen.

Om pannan skulle rosta, skrubba då bort denna och gör om ytbehandlingen. Diska inte pannan i diskmaskin. Diskmedlet gör att ytbehandlingen förstörs och pannan kommer då att rosta.

Efter att du använt din wok i 6 månader kommer den att ha en perfekt yta. Om du inte ytbehandlar din wok regelbundet kommer den att rosta, men återigen skrubba då bort rosten och ytbehandla igen och pannan kan tas i

INNAN WOKEN TAS I BRUK.

Recipe Card powered by Delicious Recipes

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *